Deze pagina is gebouwd op 11/30/2023 16:48:00 met de export van 11/30/2023 13:11:18

Onderzoek Rekenkamer

1. Regio Stedendriehoek

De Rekenkamercommissies van de gemeenten Apeldoorn, Brummen/Voorst, Deventer, Epe, Heerde, Lochem en Zutphen zijn een gezamenlijk onderzoek gestart naar de Regio Stedendriehoek.

 
De centrale vraag in dit onderzoek is in welke de mate de Regio Stedendriehoek doeltreffend en doelmatig is en of er sprake is van een adequate invulling
van de governance door het college van B&W en de gemeenteraad (van de deelnemende gemeenten). Het onderzoek is opgebouwd aan hand van vier vragen:

  • Waarom wordt er samengewerkt (ambities/doelstellingen)?
  • Hoe wordt er samengewerkt (governance)?
  • Wat levert de samenwerking op (doelrealisatie/meerwaarde)?
  • Hoe kan er in de toekomst worden samengewerkt (Wgr1/aanbevelingen)?

Afronding van het onderzoek is voorzien in het vierde kwartaal van 2023.

2. Cultuurbeleid- en aanbod

Zoals aangegeven in het raadsbesluit 142047-2023 ‘Rapport cultuurbeleid- en aanbod gemeente Deventer - Rekenkamer Deventer’ van 5 juli 2023, rapporteert het college over de voortgang van de uitvoering van de aanbevelingen in deze kwartaalrapportage.

1. Posiotionering

Aanbeveling

Stand van zaken

1. Positioneer cultuur in een brede agenda.

In het proces richting een nieuwe cultuurvisie wordt cultuur duidelijk gepositioneerd in de bredere agenda en ambitie van de gemeente Deventer. In de Uitgangspuntennotitie Cultuurvisie 2025-2028 die onlangs is besproken met de raad wordt hier nader ingegaan op de manier waarop dat gebeurd.

2. Vergroting instrumentarium

Aanbeveling

Stand van zaken

2. Vergroot het instrumentarium en pas een MKBA toe op projectniveau.

Het college experimenteert met nieuwe beleidsinstrumenten (o.a. vormvrij aanvragen) en zal bij de vaststelling van de nieuwe Cultuurvisie een voorstel doen voor (nieuwe) aangepaste beleidsinstrumenten om het beleid uit te voeren. Voor het uitvoeren van een MKBA onderzoek is nog geen concrete project op het oog, het collectie houd deze aanbeveling in het achterhoofd bij toekomstige projecten.

3. Monitoring publieksbereik

Aanbeveling

Stand van zaken

3. Monitor het publieksbereik en onderzoek welke doelgroepen je niet bereikt.

Deze aanbeveling zal samen met de sector moeten worden opgepakt in het kader van de nieuwe Cultuurvisie. Monitoring en onderzoek naar doelgroepen kost ruim tijd en geld en zal dus zorgvuldig moeten worden ingebed om gewenste en bruikbare resultaten te krijgen.

4. Versterking cultuurprofiel

Aanbeveling

Stand van zaken

4. Versterk het regionale cultuurprofiel.

Samen met partners Zutphen en Apeldoorn werkt Deventer in cultuurregio Stedendriehoek verband aan een aangescherpt profiel. Deze zal een plek krijgen in de Cultuurvisie.

5. Onderscheid

Aanbeveling

Stand van zaken

5. Maak duidelijk onderscheid tussen een uitvoeringsprogramma en cultuurvisie/of cultuurbeleid.

Het proces richting een nieuwe Cultuurvisie begint duidelijk met de ‘wat’ vraag, het vormen van de visie en het cultureel profiel op lange termijn, waar na de concrete slag richting uitvoering aan de orde komt. In de Uitgangspuntennotitie Cultuurvisie 2025-2028 wordt dit onderscheid duidelijk toegelicht.